Een kennismaking met Berekenjescheiding.nl
In een reeks artikelen in onze nieuwsbrief maken we nader kennis met de mensen achter de 11 initiatieven die subsidie toegekend kregen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand. Voor deze regeling heeft de minister voor Rechtsbescherming verleden jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Via de regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan. Deze keer Berekenjescheiding.nl, ontwikkeld door Carola en Paul van der Ploeg. Twee zeer betrokken en bevlogen mensen die met hart voor hun medemens de financiële kluwen bij een scheiding inzichtelijk willen maken.
Ervaren in financieel in- en overzicht
Als oprichters en eigenaren van FinTrust Nederland en Scheidingsexpert Nederland zijn ze beiden ervaren in de financiële advieswereld. Twintig jaar gelden onderzochten zij al hoe het kwam dat een groot percentage van de scheidende paren niet in onderling overleg zonder escalatie tot afspraken kwam. Wat bleek? Onzekerheid over de financiële toekomst na een scheiding werd niet of nauwelijks weggenomen door bestaande hulp.
Paul: “De hulp bleek vaak gericht op de juridische en/of emotionele aspecten van een scheiding. Maar die emoties bestaan vaak niet alleen uit boosheid of bijvoorbeeld verdriet. Ook onzekerheid is een belangrijke factor, die nogal eens veroorzaakt wordt door financiële onduidelijkheid. Dit zorgt dan voor onrust.”
Voor de rechtzoekende
Paul vervolgt: “Om gedurende een scheiding de financiële gevolgen van keuzes inzichtelijk te maken, ontwikkelde ik jaren geleden al een tool voor professionals, zoals juristen en mediators. We zagen het succes van die tool en wilden ook graag dat financiële inzicht beschikbaar maken voor rechtzoekenden. Ons hoofddoel met Berekenjescheiding.nl is dus financieel inzicht creëren, gebaseerd op de professionele tool, maar dan voor de rechtzoekende zelf. De subsidieregeling maakte het bouwen van de onlinetool mogelijk. Door dat financiële inzicht worden veel onnodige problemen voorkomen, komen mensen meer tot rust en kan de focus liggen op het maken van afspraken. En erg belangrijk: de onlinetool is ook voor mensen met een kleine portemonnee, want als er recht is op gesubsidieerde rechtsbijstand is het gebruik van de onlinetool gratis.”
Hybride vorm van samenwerking
Carola beaamt: “We werken er hard aan om de onlinetool te realiseren zoals we voor ogen hebben. Overigens kan de rechtzoekende zelf bepalen wie er nog meer toegang krijgen tot het account. Zo is het een hybride vorm van samenwerking. Die ander kan bijvoorbeeld de mediator of advocaat zijn. De onlinetool concurreert niet met de professional, maar ondersteunt juist. Zij kunnen er immers ook gratis gebruik van maken.” Paul vult aan: “Zeker. Door deze eenvoudige manier van samenwerken bespaart de professional tijd en stijgt in die zin eigenlijk de vergoeding omdat er efficiënter gewerkt wordt.
Met of zonder partner?
“Dat is aan de rechtzoekende zelf”, zegt Carola. “Een van beide start het dossier op en kan de partner toegang geven. Dat kan helpen om samen toe te werken naar inzicht in achterliggende motivatie bij financiële keuzes, zoals de hoogte van alimentatie.” Paul: “De onlinetool is gebruiksvriendelijk doordat het werkt via eenvoudige vragen en het de rechtzoekende(n) zo als het ware aan de hand meeneemt. Documenten kunnen geüpload worden. Het account blijft beschikbaar gedurende zes maanden, waarin de rechtzoekende erin kan (blijven) werken. Daarbij kunnen verschillende scenario’s berekend worden die in pdf uit te draaien zijn. Zo is de informatie te gebruiken als input voor bijvoorbeeld een convenant of financieel hypotheekadvies. Na afloop van de gebruiksperiode wordt het dossier vernietigd. Sowieso is de beveiliging van (persoons)gegevens goed geregeld. Want ook bij de servicedesk, waar men bij vragen terecht kan over de onlinetool, is geen inzicht in de dossiers, noch de gegevens.
Waar staan jullie nu?
Paul: “We zitten nog in de ontwikkelfase. We gaan 1 januari volgend jaar van start met een pilot van een jaar waarin we de gebruikerservaringen steeds willen optimaliseren. De website met informatie over de onlinetool is inmiddels klaar en we hebben demo’s gepland met een aantal partijen.
Hoe kijken ze terug op het proces tot nu toe?
“Leerzaam!”, constateren ze beiden. “We zitten in een mooi proces waarin we van partijen horen dat het goed is wat we ontwikkelen. We hebben voor die ontwikkelingen ook veel deskundige disciplines nodig. Voor het bouwen van de onlinetool werken we bijvoorbeeld samen met IG&H. Wij kijken dan ook uit naar de start van de pilot. Het is mooi te zien dat ons idee nu tot leven komt.”