Pilot ‘regie op geschiloplossing in de huurketen’
De Raad voor Rechtsbijstand faciliteert ketenpartners uit het huurdomein om een aanpak te ontwikkelen waarmee de samenwerking tussen de verschillende professionals in de keten wordt verbeterd. Hierdoor zullen zij elkaar sneller en beter weten te vinden en zal doorverwijzing zo efficiënt mogelijk zijn. Met andere woorden: waar de huurder met het probleem komt zal die professional, indien nodig, snel naar de juiste partij in de keten doorverwijzen.
Er wordt gewerkt in “werkplaatsen” in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en één landelijke werkplaats gericht op (online) informatievoorziening aan de huurders. De werkwijze is vooralsnog gericht op vier probleemsoorten in het huurdomein: overlast, gebreken, huurprijzen en huurachterstanden. Ketenpartners zijn onder meer: het Juridisch Loket, Sociaal Raadslieden, advocatuur, bemiddeling en mediation woningcorporaties, wijkrechters, gemeenten, huurcommissie en lokale huurteams.
In de werkplaatsen wordt onder andere gewerkt aan routekaarten, belscripten en beslisbomen voor verschillende probleemtypen. In de landelijke werkplaats zetten partijen zich in om de digitale informatie (nulde lijn) aan de burger/huurder te stroomlijnen en te verbeteren. Daarbij wordt gedacht aan een basisset van eenduidige informatie over tools die huurders kunnen inzetten.
Tot nu toe is dit traject onder de verantwoordelijkheid van de Raad uitgevoerd. Insteek is om verdere uitvoering van dit project onder de stelselvernieuwing te laten vallen waarbij de aansturing zal moeten komen uit de eerste lijn. De Raad zal daarbinnen verantwoordelijk zijn voor het deel van de samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn. Hierdoor is de Raad in staat om de eigen kerntaken beter uit te voeren en de integrale dienstverlening aan de huurder te borgen.
Voor eind 2022 komt de Raad met een tussenrapportage waarin een aantal voorstellen hiertoe worden gedaan. Ook wordt er een voorstel gedaan voor het verdere vervolg van het project.