Het goede debat voeren bij juridische kwesties met hulp van de Myriagon tool
Maarten Kalkwiek werkt sinds 2009 als advocaat. Sinds 2014 is hij ook partner bij Berculo Advocaten in Utrecht. Om zijn werk, en dat van zijn kantoorgenoten, beter, makkelijker en efficiënter te maken, is hij in 2014 begonnen met het ontwikkelen van een handige tool. De inhoud daarvoor had hij (met af en toe wat hulp van zijn collega’s) zelf in zijn hoofd, de techniek ervoor heeft hij laten bouwen door IT-ers. Het resultaat is een tool die het werk van een advocaat beter en sneller kan laten verlopen doordat je via een uitgebreide beslisboom precies langs alle van toepassing zijnde wetgeving en jurisprudentie wordt geleid.
Als we Maarten Kalkwiek spreken voor dit interview gaat de toegankelijke en nuchtere advocaat direct enthousiast van start met het verhaal achter deze juridische applicatie. “Heel vroeger sloegen mensen elkaar de hersens in als ze het niet eens waren over iets. Maar nu hebben we regels en debatten waarmee we onenigheid oplossen. Alleen komen we in de praktijk vaak helemaal niet tot een goed debat waarin we het over hetzelfde onderwerp hebben. We luisteren vaak niet naar elkaar, maar voeren ieder onze eigen monoloog. En een rechter moet er dan uiteindelijk maar chocola van maken. Het gesprek tussen partijen moet eigenlijk gaan over de regels (en niet over onderbuikgevoelens) en over welke regels exact van toepassing zijn in de situatie. Door het zo te doen, kunnen we nauwkeurig bepalen wie van de partijen er gelijk heeft.”
“Dat is eigenlijk de basis van deze tool, die ik Myriagon genoemd heb. In de meetkunde is de myriagon een veelhoek met tienduizend zijden. De tool heeft ook tienduizend zijden, maar dan in de zin van alle regels en jurisprudentie waar je als advocaat rekening mee moet houden in het oplossen van een zaak. Als je die als advocaat in je hoofd ‘langs moet lopen’ om te bepalen wat van toepassing is, is de kans op een fout of een vergissing best groot. Je kunt nu eenmaal niet alles weten. Niet alle situaties komen vaak voor. En het kost veel tijd om alle wetgeving en jurisprudentie zelf voor iedere zaak te doorzoeken. De applicatie kan dat veel sneller en beter dan mensen het kunnen,” vertelt Maarten Kalkwiek, “In de applicatie staat alle toepasselijke wetgeving en jurisprudentie en als gebruiker word je door middel van vragen langs de voor jou toepasselijke artikelen geleid. Als je naar de ‘achterkant’ van de applicatie kijkt, begrijp je dat het beste. Dan zie je dat in de tool de lijntjes tussen juridische problemen en de van toepassing zijnde wetgeving en jurisprudentie gelegd zijn. In de tool zitten nu 40 verschillende modules.”
Hoe werkt het voor de gebruiker?
“Aan de achterkant van de tool zit een soort beslisboom,” vertelt Maarten terwijl hij de tool demonstreert, “Via vragen, die van algemeen naar steeds specifieker gaan, word je als gebruiker naar de juiste regelgeving geleid. Die regelgeving moet je als juridisch professional nog steeds zelf lezen, begrijpen en interpreteren. De tool is dus niet geschikt voor mensen zonder juridische kennis. Maar je hebt zo wel direct de juiste regels erbij en kunt met de tegenpartij direct het juiste gesprek voeren en je zaak opbouwen.”
“Hoe het werkt is dat een gebruiker een casus aanmaakt en dan filter je als het ware door het wetboek heen op basis van keuzes die je maakt. Je kiest met welk soort verbintenis je te maken hebt. Dan verfijn je bijvoorbeeld naar soort onrechtmatige daad. Zo kom je steeds dieper. Je komt bij de rechtsvordering en regels daaromtrent en daarna kun je de toerekening bepalen. En vervolgens de oorzaak en het effect, bijvoorbeeld inkomensschade). Alle van toepassing zijnde regels komen langs op basis van gemaakte keuzes. Na de tijd kun je je hele zoeklijn exporteren naar word zodat je alles precies kunt teruglezen en je een handig document voor je dossier hebt.”
Kunnen andere advocaten deze juridische tool ook gebruiken?
Maarten Kalkwiek heeft de tool Myriagon ontwikkeld voor eigen gebruik. Er is dan ook geen flashy website of gelikte marketingstrategie om hem aan de man te brengen. Maar Maarten is graag bereid te delen en zo het werk van bijvoorbeeld toevoegingsadvocaten gemakkelijker te maken. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de tool. Hij is te benaderen via [email protected]. In ruil voor het gratis gebruik ontvangt Maarten graag feedback zodat hij de tool kan blijven verbeteren.
Dat Myriagon gratis is te gebruiken betekent niet dat er in ruil daarvoor allerlei privégegevens worden opgeslagen, zoals bij sommige online applicaties. De door een gebruiker ingevulde gegevens komen in een database waar Maarten niet bij kan. Bovendien worden geen namen of persoonlijke gegevens gevraagd. Alleen de gebruikersnaam en het aantal zaken dat een gebruiker heeft aangemaakt zijn te zien door Maarten. De gekozen antwoorden in de tool zijn niet zichtbaar, behalve voor de gebruiker zelf.
Wat zijn je ambities voor de tool Myriagon?
Over deze vraag moet Maarten even nadenken. “Ik heb hem eigenlijk meer gemaakt vanuit een stukje idealisme. Ik had er geen specifiek doel bij voor ogen. Misschien alleen wat ik eerder al noemde, dat we met elkaar het juiste debat gaan voeren en wat efficiënter kunnen werken. Verder gebruiken we hem vooral zelf bij ons op kantoor omdat hij heel handig is. Ook het onderhouden en updaten ervan gaat heel makkelijk. Nieuwe jurisprudentie voeg ik eenvoudig toe aan de achterkant van het systeem. En dan leg ik weer nieuwe lijntjes,” geeft hij aan.
“De tool is ook getest door een aantal toevoegingsadvocaten. Er zijn ook al veel rechtsbijstandzaken mee opgelost. De toevoegingsadvocaten gaven aan dat het gebruik van de applicatie de kwaliteit bevordert. Wel hebben zij vaak weinig tijd en aan het begin lijkt de applicatie extra tijd te kosten. Maar ik denk dat als je er meer ervaren in wordt, dat je dan juist tijd kunt besparen. We zien dat ook terug bij de juristen die de tool gebruiken om rechtsbijstandzaken op te lossen. Wij blijven hem in ieder geval doorontwikkelen en delen graag met juridische professionals in ruil voor wat feedback.”
Maarten Kalkwiek