Protocol informatie-uitwisseling Stichting Kwaliteit Mediators en de Raad voor Rechtsbijstand
Op deze pagina is de tekst te lezen van het "Protocol informatie-uitwisseling Stichting Kwaliteit Mediators en de Raad voor Rechtsbijstand".
Inleiding
MfN-registermediators die gesubsidieerde rechtsbijstand willen verlenen dan wel in aanmerking willen komen voor de behandeling van mediations in de verwijzingsvoorziening (mediation naast rechtspraak) dienen zich in te schrijven bij de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad). Aan deze inschrijving zijn op grond van artikel 33b en 33c Wet op de rechtsbijstand (Wrb) eisen verbonden. De Raad houdt toezicht op naleven van de inschrijvingsvoorwaarden en kan op grond van artikel 17, lid 2 Wrb en artikel 33d Wrb in een aantal gevallen de inschrijving doorhalen.
De Stichting Kwaliteit Mediators (hierna: de SKM) beheert en onderhoudt het MfN-register en voert het kwaliteitsstelsel uit sinds 2014 (voorheen: NMI). MfN-registermediators zijn gekwalificeerde mediators die werken onder kwaliteitsnormen die door de SKM zijn vastgesteld, zoals onder andere: gedragsregels, verplichte praktijkvoering, permanente educatie en verplichte deelname aan het instrument peer review.
De Raad erkent het MfN-register. MfN-registermediators kunnen in aanmerking komen voor inschrijving bij de Raad. Ten behoeve van de inschrijving bij de Raad stelt de Raad verschillende eisen op grond van de Inschrijvingsvoorwaarden. Gelet op het belang dat de SKM en de Raad hechten aan (de borging van) de kwaliteit van de mediators wisselen de SKM en de Raad informatie met elkaar uit.
In dit document staat weergegeven welke informatie onderling wordt uitgewisseld en in welk kader deze informatie-uitwisseling plaatsvindt.
Informatie-uitwisseling
De SKM en de Raad wisselen onderling informatie uit die van belang kan zijn voor de inschrijving bij de Raad dan wel de registratie bij de SKM.
Inschrijving: aantal mediations en peer review
Ten behoeve van de inschrijving van de MfN-registermediator bij de Raad wisselen de SKM en de Raad periodiek informatie uit met betrekking tot het aantal verrichte mediations en de peer review. Een MfN-registermediator kan zich inschrijven bij de Raad als hij een door de SKM afgenomen peer review met goed gevolg heeft ondergaan én in de drie jaar voor de datum van inschrijving bij de Raad negen mediations onder MfN-condities heeft verricht.
Accreditatie familiemediation
Ten behoeve van de inschrijving van de MfN-registermediator bij de Raad voor het vakgebied personen- en familierecht wisselen de SKM en de Raad informatie uit met betrekking tot het al dan niet beschikken over de accreditatie familie.
Een MfN-registermediator moet voor het behandelen van familiezaken bij de Raad beschikken over de ‘accreditatie familiemediation’ in het MfN-register.
Uitschrijving
Ten behoeve van de uitschrijving van de MfN-registermediator bij de Raad informeert de SKM de Raad met betrekking tot de beëindiging van de registratie in het MfN-register.
Het behoud van de status MfN-registermediator is een absolute voorwaarde om ingeschreven te kunnen blijven staan bij de Raad.
Klacht- en tuchtrecht
Ten behoeve van de inschrijving van de MfN-registermediator bij de Raad informeert de SKM de Raad over de uitkomst van een klacht waarbij een onherroepelijke maatregel van onvoorwaardelijke schorsing of schrapping is opgelegd aan de MfN-registermediator die staat ingeschreven bij de Raad.
Fraude en misbruik
Ten behoeve van de inschrijving van de MfN-registermediator in het MfN-register of bij de Raad informeren de SKM en de Raad elkaar in die gevallen waarbij sprake is van een (vermoeden van) fraude/misbruik van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand door de MfN-registermediator die staat ingeschreven bij de Raad.
Maximum aantal toevoegingen
De Raad informeert de SKM als de MfN-registermediator het maximum aantal toevoegingen heeft bereikt.
Overige afspraken
De Raad en de SKM spreken af dat:
- de Raad en de SKM elkaar informeren als bij een MfN-registermediator gedragingen worden geconstateerd op grond waarvan de inschrijving in het MfN-register of bij de Raad voor Rechtsbijstand zou kunnen worden doorgehaald;
- als de SKM dan wel de Raad daartoe– na eigen afweging– aanleiding zien, zullen zij daartoe voor zover mogelijk actie ondernemen. Voorts zullen de SKM en de Raad elkaar een terugkoppeling geven over hetgeen met de verkregen informatie is gedaan – voor zover mogelijk en mits relevant –;
- zowel de Raad als de SKM registreren hoe vaak informatie wordt uitgewisseld zodat inzichtelijk is hoe de onderlinge uitwisseling van informatie zich ontwikkelt en wellicht een uitspraak kan worden gedaan over de effectiviteit van de uitwisseling van informatie;
- de werking en effectiviteit van deze afspraken periodiek gezamenlijk worden geëvalueerd.