Bezwaar maken
Bent u het niet eens met een beslissing die u van de Raad heeft ontvangen? Bijvoorbeeld omdat uw aanvraag voor een toevoeging is afgewezen of omdat de toevoeging na een controle van uw inkomen is ingetrokken. Dan kunt u daartegen bezwaar maken.
Bel dan eerst met een van onze medewerkers. U kunt de Raad op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereiken via 088 - 787 10 00. Komen we er telefonisch niet uit? Dan kunt u bezwaar indienen. Hieronder leest u welke informatie wij dan van u nodig hebben.
Een bezwaar moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Als uw bezwaarschrift te laat is, kunnen wij het niet in behandeling nemen.
- uw naam, adres en telefoonnummer;
- het kenmerk van de beslissing;
- de reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- de datum van uw bezwaarschrift;
- uw handtekening.
Wij vragen u een kopie van het besluit mee te sturen.
U kunt uw bezwaar per post of per e-mail indienen.
Postadres
Raad voor Rechtsbijstand
t.a.v. de afdeling bezwaar
Postbus 70503
5201 CD ’s-Hertogenbosch
E-mailadres
U kunt uw bezwaarschrift e-mailen naar: [email protected]
U kunt iemand machtigen om voor u bezwaar te maken. Dit moet in het bezwaarschrift staan. Wij vragen een schriftelijke machtiging, tenzij het gaat om een advocaat of een algemeen erkende rechtshulpverlener, zoals vakbonden en rechtsbijstandsverzekeraars.
Nadat wij uw bezwaarschrift hebben ontvangen, sturen wij u een ontvangstbevestiging. Bij de informele aanpak nemen wij persoonlijk contact met u op. Wij kijken dan samen met u hoe we uw bezwaar het beste kunnen behandelen. Wilt u geen informeel gesprek, of lukt het niet om in een gesprek te komen tot een resultaat waarmee u tevreden bent? Dan volgen wij de formele bezwaarschriftenprocedure.
Uw bezwaarschrift wordt mogelijk voorgelegd aan de Commissie voor Bezwaar. De Commissie voor Bezwaar houdt een zitting waar u uw bezwaar mondeling kunt toelichten. U ontvangt hiervoor een uitnodiging.
Na de hoorzitting brengt die commissie een advies uit aan de Raad voor Rechtsbijstand. Wij nemen een besluit op uw bezwaar en houden daarbij rekening met het advies van de Commissie voor Bezwaar. Als wij afwijken van het advies leggen we ook uit waarom.
In de overige gevallen nemen wij een besluit op uw bezwaar zonder tussenkomst van de Commissie voor Bezwaar. Aan de hand van uw bezwaarschrift kijken wij dan opnieuw naar uw verzoek en het besluit.
De Raad moet binnen zes weken na het verstrijken van de bezwaartermijn beslissen op uw bezwaarschrift. Als het bezwaarschrift ter advisering wordt voorgelegd aan de Commissie voor Bezwaar geldt een wettelijke termijn van twaalf weken. De Raad kan deze termijnen met zes weken verlengen.
Bent u het niet eens bent met het besluit op bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Dien het beroepschrift binnen zes weken na verzending van het besluit in bij de rechtbank. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Als u in beroep gaat, moet u griffierecht betalen. Na ontvangst van uw beroepschrift stuurt de rechtbank u een nota.
U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde website vindt u de voorwaarden.
Meer informatie over het instellen van beroep vindt u op de pagina van de rechtspraak.
Indien u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, dan kunt u daartegen binnen zes weken na de dag van verzending daarvan hoger beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Meer informatie over het instellen van hoger beroep vindt u op de pagina van de Raad van State.
Commissie voor Bezwaar
De taken en samenstelling van de Commissie voor Bezwaar zijn beschreven in het Reglement Commissie voor Bezwaar.
Behandeling bezwaarschriften
De wijze waarop de Raad formeel een bezwaarschrift ontvangt en behandeld is beschreven in het Reglement behandeling bezwaarschriften.