Thomas vertelt over de cultuur bij de Raad
Thomas Derksen werkt sinds 1 juli 2020 als data scientist bij het Kenniscentrum Stelsel Gesubsidieerde Rechtsbijstand, dat onder de Raad voor Rechtsbijstand valt. Hoe ervaart hij de cultuur bij de Raad en de sfeer binnen zijn team?
Open en toegankelijk
Ik vind het belangrijk dat collega’s makkelijk en op een informele manier te benaderen zijn. Ook vind ik het prettig als mensen open en vriendelijk met elkaar kunnen omgaan. Gelukkig zie ik dat bij de Raad zeker terug.
De cultuur spreekt mij erg aan; als ik vragen heb, kan ik iedereen binnen de organisatie benaderen en voel ik me daar niet bezwaard over. Ook niet als het een teamhoofd of de directeur/bestuurder is. Als ik op kantoor ben, spreek ik collega’s makkelijk even aan. Iedereen is toegankelijk en altijd bereid om mee te denken. Omdat de Raad een relatief kleine organisatie is met een informele sfeer voelen de lijntjes vrij kort. Daardoor is direct overleg met leidinggevenden ook makkelijker. In de lunchruimte of bij het koffiezetapparaat kun je met iedereen een gezellig praatje maken.
Gezellig en hecht
Het Kenniscentrum waar ik als data scientist werk, is snel gegroeid. We hebben daarom actief ons best gedaan om ervoor te zorgen dat de sfeer binnen het team goed blijft, en dat is volgens mij gelukt. Op dinsdagen, als het hele team er is, is het altijd erg gezellig, en het voelt voor mij als een heel prettig en hecht team.
Er is ruimte voor gezelligheid, maar er wordt ook hard gewerkt. Buiten werktijd doen we regelmatig leuke activiteiten en gaan we bijvoorbeeld samen klimmen of naar een escape room. Als onze agenda’s het toelaten, gaan we op dinsdag samen lunchen of een rondje wandelen. Als iemand in het buitenland is geweest, wordt er vaak iets lekkers meegenomen voor tijdens het werkoverleg op dinsdag. Dit zijn kleine dingen die grotendeels de sfeer bepalen en voor mij belangrijk zijn.
Er is ruimte voor gezelligheid, maar er wordt ook hard gewerkt
We communiceren makkelijk en laagdrempelig met elkaar en dat vind ik prettig. Ik heb het gevoel dat collega’s mijn inbreng waarderen en ben dus niet bang om me te laten horen als ik denk dat dat zinvol is. We mogen allemaal meedenken over onderzoeksrichtingen en andere keuzes. Er zijn dan ook geregeld brainstorms en overleggen met het hele team waarbij we nadenken over een specifiek vraagstuk.
Mensen helpen
Bij het Kenniscentrum werken vooral mensen van rond de 30 met een wetenschappelijke achtergrond. Binnen de hele organisatie zijn de leeftijden en achtergronden in opleiding en werkervaring meer verspreid. Ik heb zelf voordat ik bij de Raad werkte in de IT gewerkt, en dat is een werkveld waarin vooral veel (jonge) mannen werken. Ik vind het fijn dat het bij de Raad wat meer gemixt is, en dat er een diverse groep mensen werkt. Dat zorgt er ook voor dat iedereen een eigen perspectief meebrengt.
Wat ons bindt, is het maatschappelijke karakter van de organisatie. Mijn belangrijkste drijfveer én die van mijn collega’s om bij de Raad te werken, is de behoefte om te helpen, en die gezamenlijke ambitie spreekt mij erg aan.
Vrijheid en vertrouwen
Medewerkers krijgen veel vertrouwen en verantwoordelijkheid om het werk te doen en veel vrijheid om zelf hun agenda in te delen. Vanuit vertrouwen past de Raad hybride werken toe. Daarover vertel ik meer in dit ervaringsverhaal.