Activiteitenverslag KRAV 2019
Ambtshalve onderzoek
Op 22 februari 2019 heeft de CIT-AC Schiphol de KRAV gevraagd een ambtshalve
onderzoek in te stellen. Dit verzoek is gedaan nadat betrokkene een jaar lang intensief begeleid is door leden van de CIT. In de kern komt uit de bevindingen van de CIT naar voren dat betrokkene zijn termijnbewaking niet op orde heeft. Er worden regelmatig te laat zienswijzen ingediend en beroepsfouten gemaakt. Er is sprake van een onduidelijke postbehandeling en onvolledige dossiervorming.
Het verzoek is op 26 juni 2019 met betrokkene besproken. Daarbij is door betrokkene erkend dat hij zaken zorgvuldiger moet behandelen en de dossiervorming beter moet. Met betrokkene is afgesproken dat de KRAV over zal gaan tot een ambtshalve onderzoek teneinde een volledig beeld te krijgen over het functioneren van betrokkene.
Dossieronderzoek KRAV
Op 18 september 2019 hebben drie leden van de KRAV 15 door betrokkene behandelde dossiers onderzocht op betrokkene’s kantoor in Sittard. De bevindingen zijn opgenomen in een rapportage van 11 oktober 2019. Het onderzoek levert de navolgende bevindingen op.
1. Dossiervorming
De dossiers zijn niet volledig. Het is moeilijk te doorgronden welke handelingen er zijn verricht.
2. Termijnbewaking
In meerdere dossiers wordt te laat een zienswijze ingediend, te laat beroep ingediend of geen gronden van beroep ingediend.
3. Inhoudelijk/Juridische analyse
Er blijkt stelselmatig van een uiterst summiere behandeling van de zaken. In meerdere dossiers zijn zienswijzen beknopt en/of inhoudelijk niet voldoende, landeninformatie ontbreekt en er blijkt niet van een juridische analyse van de zaak.
Alhoewel daartoe op 14 oktober 2019 te zijn uitgenodigd, heeft betrokkene inhoudelijk niet gereageerd op de bevindingen van het ambtshalve onderzoek. Tijdens de hoorzitting van 7 november 2019 geeft betrokkene desgevraagd aan dat een inhoudelijke reactie van de zijde van betrokkene de geconstateerde fouten vermoedelijk niet in een ander daglicht zal stellen. Betrokkene is desgevraagd desalniettemin een nieuwe periode, tot 28 november 2019, vergund om inhoudelijk te reageren. Van deze gelegenheid heeft betrokkene geen gebruik gemaakt.
Conclusie
De KRAV komt tot de conclusie dat de door betrokkene verleende rechtshulp structureel niet voldoet aan de navolgende minimumeisen, zoals beschreven in de Best Practice Guide:
Dossiervorming:
- De advocaat zorgt voor een overzichtelijk en eenduidig opgebouwd dossier dat snel kan worden overgedragen.
- De advocaat maakt een kort verslag van de gesprekken die hij voert met zijn cliënt ten behoeve van zijn eigen dossier en eventueel dossieronderzoek door de Commissie Intercollegiale Toetsing, intervisie en/of dossieroverdracht.
Communicatie met klanten:
- De advocaat bevestigt gemaakte afspraken schriftelijk aan zijn cliënt.
- De advocaat houdt zijn cliënt periodiek schriftelijk op de hoogte van de stappen die hij wel en niet ten behoeve van de cliënt onderneemt. Hij verschaft inzicht in de betekenis van die stappen en de mogelijke gevolgen daarvan, of in de redenen van het achterwege laten van stappen en de gevolgen die dat heeft.
Kantoororganisatie
- Ieder kantoor dient te beschikken over een deugdelijk (digitaal) systeem van termijnbewaking, zodat gegarandeerd wordt dat de termijnen door de advocaat In acht worden genomen.
- Wanneer het ondanks deze voorzorgsmaatregelen onverhoopt toch misgaat en een fatale termijn ongebruikt verstrijkt, of de IND of rechtbank menen dat dit is gebeurd, behoort de advocaat dit onmiddellijk te onderzoeken en na te gaan of, en zo ja, hoe er nog iets te redden valt.
Verder neemt de KRAV in dit verband nota van het feit dat dat betrokkene, ofschoon daartoe door de Orde verplicht, gedurende een langere periode geen beroepsaansprakelijkheid heeft gehad.
De door betrokkene verleende rechtshulp voldoet voorts evenmin aan de navolgende minimumeisen:
- De advocaat stelt in beginsel in alle zaken, ook in AA-zaken die hij kansloos acht, een zienswijze op en houdt de weg naar een second opinion vrij.
- De advocaat maakt een methodische analyse van de te bestrijden beschikking.
- De advocaat draagt zorg dat aan alle formele eisen voor beroep en/of verzoek wordt voldaan.
- De gronden geven blijk van analyse van het asielrelaas en van de beschikking.
Advies
Op basis van de bevindingen van de CIT-AC Schiphol en het ambtshalve onderzoek van de KRAV, concludeert de KRAV dat betrokkene op de hierboven genoemde onderdelen ernstig tekort is geschoten In zijn rechtsbijstand aan asielzoekers. Ondanks een begeleidingstraject van de CIT-AC Schiphol heeft betrokkene, zo blijkt uit het dossieronderzoek van de KRAV, geen verbetering laten zien. Uit het dossieronderzoek van de KRAV is onder meer gebleken dat betrokkene in drie dossiers geen zienswijze heeft ingediend en in vier dossiers te laat beroep heeft ingesteld dan wel niet op tijd de gronden heeft ingediend. Dit zijn ernstig laakbare gedragingen, waardoor de betrokken asielzoekers ernstig zijn geschaad.
Gelet op de geconstateerde problematiek, de hardnekkigheid daarvan alsmede gelet op de ernstige consequenties die de tekortkomingen voor de vreemdeling kunnen hebben, is de KRAV van oordeel dat aan betrokkene conform het ‘Maatregelenbeleid inzake de rechtsbijstandverlening asiel en vreemdelingenbewaring’ de maatregel van algehele uitsluiting voor het verlenen van asielrechtsbijstand te worden opgelegd.
De KRAV ziet geen aanleiding tegemoet te komen aan het verzoek van betrokkene om hem gedurende een periode voorwaardelijk in te schrijven op het rechtsterrein asiel onder de voorwaarde dat hij onder begeleiding zaken behandelt. Uit de stukken van de CIT-AC Schiphol blijkt dat bovenstaande problemen al langere tijd spelen en dat een eerder begeleidingstraject en gesprekken met betrokkene daarover tot op heden niet tot de noodzakelijke verbetering hebben geleid. De KRAV verwacht dan ook niet dat een nieuw begeleidingstraject ertoe zal leiden dat de kwaliteit van de door betrokkene verleende rechtsbijstand op korte termijn structureel zal verbeteren.
Het bestuur van de Raad voor rechtsbijstand heeft het advies van de KRAV in beraad.
Behandelde klachten
In 2019 is één klacht ontvangen. De klacht is ingediend door Nidos met vragen over het handelen van mr. Deze vragen zijn door de KRAV voorgelegd aan beklaagde. Met beantwoording van de vragen door beklaagde zijn de klachten van klager weggenomen.
Overige activiteiten
In 2019 zijn de voorzitters van de CIT’s aangeschreven waarin is aangegeven op welke wijze de KRAV een verzoek om een ambtshalve onderzoek te doen bij voorkeur aangeleverd wil krijgen en op welke wijze de KRAV het ambtshalve onderzoek zal gaan uitvoeren.
In de 2de helft van 2019 heeft de Raad naar aanleiding van het advies van de KRAV besloten om mr. voor de duur van een half jaar een begeleidingstraject te laten volgen. Dit begeleidingstraject is begin augustus 2019 aangevangen. Als begeleider heeft opgetreden mr. M. Wijngaarden.