Blind voor mens en recht. Rapport parlementaire enquetecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening onderzoekt in dit rapport hoe de overheid fraude bestrijdt en welke gevolgen dat heeft voor burgers.
Met het rapport Ongekend onrecht van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is duidelijk geworden wat er gebeurde bij het toeslagenschandaal. Maar de vraag waarom dit heeft kunnen gebeuren, was nog niet beantwoord. De Tweede Kamer heeft de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de overheid fraude bestrijdt en welke gevolgen dat heeft voor burgers en hierbij zowel het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag als het rapport van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties Klem tussen balie en beleid te betrekken.
De commissie concludeert dat in een verhard politiek en maatschappelijk klimaat de drie staatsmachten blind zijn geweest voor mens en recht. Hierdoor zijn levens van mensen vermorzeld. De commissie vindt het pijnlijk dat juist het systeem van sociale zekerheid en toeslagen, dat bedoeld is om mensen te ondersteunen, diezelfde mensen in de vernieling heeft geholpen. Het kabinet en het parlement hebben gefaald, de uitvoering heeft onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak is tekortgeschoten in het bieden van bescherming aan mensen. Hierdoor zijn grondrechten van mensen geschonden en is de rechtsstaat terzijde geschoven. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat hier verschillende patronen aan ten grondslag liggen, die tot op de dag van vandaag nog niet zijn doorbroken.
Download document
- 2024_Blind voor mens en recht
PDF Document21 MB
Publicatie van
- Tweede Kamer
- Tweede Kamer der Staten-Generaal | Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Gerelateerd
De Staatscommissie rechtsstaat heeft een adviesrapport uitgebracht over de staat van de rechtsstaat.
In dit onderzoek evalueert het WODC de landelijke regeling mediation in starfzaken (MiS).
Het WODC doet onderzoek naar de toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen.