De ervaren procedurele rechtvaardigheid in de strafrechtketen
In deze factsheet worden de resultaten van een longitudinale studie van het NSCR weergegeven naar hoe gedetineerden de bejegening ervaren door de verschillende professionals in de strafrechtketen.
De strafrechtketen bestaat uit een reeks van organisaties die betrokken zijn bij de opsporing en vervolging van daders van strafbare feiten, en de tenuitvoerlegging van straffen. Waar eerder onderzoek naar procedurele rechtvaardigheid doorgaans gericht was op hoe burgers het contact ervaren met één organisatie, heeft het NSCR longitudinaal onderzoek gedaan naar hoe gedetineerden de bejegening ervaren door de verschillende professionals in de strafrechtketen, zoals de politie, de rechter, officier van justitie, penitentiair inrichtingswerkers, de reclasseringswerker en de advocaat. Gedetineerden zijn het meest positief over de bejegening door hun advocaat en het minst positief over de bejegening door de politie. Hoe gedetineerden de bejegening door de ene professional ervaren, hangt samen met hoe zij de bejegening door andere professionals ervaren.
Deze factsheet is een samenvatting van het artikel: Van Hall, M., Dirkzwager, A. J. E., Van der Laan, P. H., & Nieuwbeerta, P. (2021). Procedurele rechtvaardigheid in de strafrechtketen: Hoe ervaren gedetineerden de bejegening door strafrechtactoren? Tijdschrift voor Criminologie, 63(3), 317-346. DOI: 10.5553/TvC/0165182X2021001
Download document
- 2022_De ervaren procedurele rechtvaardigheid in de strafrechtketen
PDF Document1.2 MB
Publicatie van
- NSCR | M. van Hall, A.J.E. Dirkzwager, P.H. van der Laan & P. Nieuwbeerta
Documentsoort
- Infographic | Factsheet
Bron
Trefwoorden
- Strafrecht
Gerelateerd

In dit onderzoek evalueert het WODC de landelijke regeling mediation in starfzaken (MiS).

Het WODC doet onderzoek naar de toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen.

In dit factsheet wordt beschreven wat procedurele rechtvaardigheid betekent in de ogen van gedetineerden.