Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten
Dit rapport onderzoekt of en hoe Nederland zogeheten 'alternatieve bedrijfsstructuren' voor advocaten moet toestaan.
Dit onderzoek is verricht in opdracht van het WODC en werd aangevraagd door de Directie Rechtsbestel van het Directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Met de resultaten van het onderzoek wil de aanvrager beter kunnen beoordelen of er binnen de advocatuur en het huidige systeem en instrumentarium van toezicht in Nederland ruimte kan bestaan voor alternatieve bedrijfsstructuren (ABS) voor juridische dienstverlening door advocaten.
In Nederland zijn kapitaaldeelnemingen in advocatenkantoren door derden slechts zeer beperkt toegelaten. Specifiek voor rechtsbijstandsverzekeraars en schaderegelingskantoren bestaat wel mogelijkheid om in-huis advocaten te laten optreden voor verzekerde cliënten. Daarnaast loopt er een experiment, onder meer bij BrandMR, dat ruimte laat voor rechtsbijstand aan niet-verzekerden.
De hoofdvraag van het onderzoek bestaat uit twee delen. Ten eerste: welke alternatieve bedrijfsstructuren (ABS) bestaan er in Engeland, België (vooral Vlaanderen), Duitsland en Frankrijk, en welke ervaringen zijn er in de praktijk mee opgedaan? En ten tweede: hoe zou het toelaten van ABS in Nederland zich verhouden tot de toegang tot, de kernwaarden en privileges van, de samenwerkingsvormen in, en het toezicht op de advocatuur zoals we die in Nederland kennen?
De onderzoekers concluderen dat het toelaten van ABS een aantrekkelijke optie kan zijn voor Nederland, waarbij de Engelse aanpak model kan staan. Het biedt kansen voor praktijkmodellen die de belangen van zowel consumenten als advocaten lijken te kunnen bevorderen, menen de onderzoekers. Alternatieve bedrijfsvormen leiden tot een gevarieerder dienstenaanbod en meer keuzevrijheid voor consumenten. Ook advocaten krijgen meer vrijheid om het beroep uit te oefenen.
Download document
- 2023_Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten
PDF Document2.5 MB
Publicatie van
- Universiteit of hogeschool
- WODC
- Erasmus School of Law, WODC | C. Stokkermans & A. de Roo
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Aanbod rechtsbijstandverleners
Gerelateerd
In dit onderzoek evalueert het WODC de landelijke regeling mediation in starfzaken (MiS).
Het WODC doet onderzoek naar de toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen.
Dit rapport is een verslag van de voortzetting van het door de Raad voor de Rechtsbijstand gefinancierde project ‘Passende Hulp bij Multiproblematiek’.