Slachtofferadvocatuur. De rol van de advocatuur in de bijstand van slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven
In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de positie van advocaten die bijstand verlenen aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.
In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de positie van advocaten die bijstand verlenen aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving en de sectie Strafrecht en Privaatrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, in opdracht van het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De bijstand van slachtoffers in het strafproces is steeds meer omvattend. De positie van het slachtoffer is door de jaren heen sterk veranderd, van een passieve toeschouwer tot een procesdeelnemer wiens rechten steeds meer zijn uitgebreid. In dat kader is ook de rol van de slachtofferadvocatuur groter geworden.
Het onderzoek geeft inzicht in de rol van de slachtofferadvocatuur in het kader van vijf slachtofferrechten: (1) het recht op algemene- en zaaksgebonden informatie, (2) het recht op kennisneming van het dossier, (3) het recht op toevoegen van stukken aan het dossier, (4) het recht op het indienen van een vordering tot schadevergoeding en (5) het spreekrecht. Ook gaat het onderzoek in op de mate waarin slachtofferadvocaten in staat worden gesteld om hun taken uit te voeren. Hierbij is onderscheid gemaakt naar de wijze van doorverwijzing, de opleiding en de vergoeding.
Download document
- 2019_Slachtofferadvocatuur
PDF Document1.3 MB
Publicatie van
- Universiteit of hogeschool
- VU Amsterdam | Dr. N.A. Elbers e.a.
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Trefwoorden
- Toegang tot het recht
Gerelateerd
Dit rapport is een verslag van de voortzetting van het door de Raad voor de Rechtsbijstand gefinancierde project ‘Passende Hulp bij Multiproblematiek’.
Een onderzoek naar maatregelen en de positie van rechtzoekenden binnen het straf-, civiele jeugdbeschermings- en vreemdelingenrecht.
Dit position paper is geschreven in opdracht van het lectoraat Toegang tot Recht. Op basis van literatuur is onderzocht of en hoe het concept legal empowerment kan bijdragen aan de discussie over toegang tot recht in Nederland.