Nut, noodzaak, vormgeving en kosten van een (revolverend) processenfonds voor collectieve acties
In opdracht van het WODC is onderzocht of er een financieringsfonds voor massaclaims opgericht kan worden.
Gedupeerden kunnen collectief een rechtszaak aanspannen en schadevergoeding eisen voor massaschade. Dat kan op basis van de Wet afwikkeling massaschade collectieve actie (WAMCA). Denk aan claims tegen autofabrikanten voor het gebruik van sjoemelsoftware.
Zulke rechtszaken kosten veel geld, zeker als het gaat om schadevergoedingen. In de praktijk zijn het daarom tot nu toe commerciële financiers die een massaclaimzaak bekostigen. Maar wat als er in de toekomst zaken spelen waarmee een financier niets kan verdienen? Een speciaal fonds voor de financiering van de (proces)kosten in massaclaims kan een manier zijn om te zorgen dat alle burgers in deze zaken daadwerkelijk hun recht kunnen halen.
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Tilburg onderzochten, in opdracht van het WODC, het nut en de noodzaak van een zogenoemd processenfonds voor collectieve acties. Zij concluderen dat de tijd nog niet rijp is voor zo’n fonds. Hiervoor zijn er nog te veel onzekerheden rond de WAMCA, ontwikkelingen in de financieringsmarkt, mogelijk toekomstige (Europese) wetgeving, en de financiële haalbaarheid van een dergelijk fonds.
Download document
- Nut noodzaak vormgeving kosten processenfonds collectieve acties
PDF Document1.8 MB
Publicatie van
- Tilburg University & Erasmus School of Law | X. Kramer, I. Tzankova, J. Hovenaars & K. van Doorn
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Gerelateerd

In dit rapport brengt de spoedadviescommissie Van Dam advies uit over de voortgang van de hersteloperatie toeslagen.

In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar een vergelijking tussen migratierecht en familierecht.

In dit rapport worden inzichten en kansen gedeeld die zijn afgeleid uit 34 pilots bij het Programma stelselvernieuwing gesubsidieerde rechtsbijstand.