Good Practices voor laagdrempelige, vroegtijdige en rechtvaardige geschiloplossing
Dit onderzoek behandelt de vraag hoe procedures van besluitvorming en bezwaar zodanig kunnen worden georganiseerd dat geschillen worden voorkomen en dat ze, mochten ze toch ontstaan, zo snel, effectief en bevredigend mogelijk kunnen worden opgelost.
De auteurs hebben dit onderzoek ook beschreven in een artikel, te lezen via sociaalbestek.nl.
De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het voorkomen en effectief beslechten van geschillen met de overheid in de fase van besluitvorming en bezwaarbehandeling. De overheid is bezig met de vraag hoe burgers het beste kunnen worden ondersteund in procedures van besluitvorming en bezwaar en haar eigen rol daarbij. In dit onderzoek, in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand, is de vraag aan de orde hoe procedures van besluitvorming en bezwaar zodanig kunnen worden georganiseerd dat geschillen worden voorkomen en dat ze, mochten ze toch ontstaan, zo snel, effectief en bevredigend mogelijk kunnen worden opgelost.
In de tussenrapportage ‘Voorkomen en beslechten van geschillen in het sociaal domein’ is verslag gedaan van de eerste bevindingen, gebaseerd op interviews onder professionals bij zestien gemeenten. Op basis hiervan is er een aantal good practices geformuleerd, gericht op de inrichting van het primaire proces, op de bezwaarfase, en op het stimuleren van het lerend vermogen van de gemeentelijke organisatie.
In dit tweede deel van het onderzoek zijn de opgestelde good practices onderzocht in de praktijk. In samenwerking met gemeenten is een zestal pilots georganiseerd. In deze rapportage wordt verslag gedaan van de ervaringen en uitkomsten van deze pilots, evenals algemene conclusies op basis van alle pilots.
Download document
Publicatie van
- Universiteit of hogeschool
- Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool van Amsterdam | B. Marseille, A. Mein, M. Wever, H. Winter, P. de Winter
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Bestuursrecht algemeen
- Burgergerichte overheid
Gerelateerd
Deze afsluitende rapportage beschrijft een onderzoek naar de behandeling van bezwaarschriften in vijf gemeenten in Noord-Holland. Dit praktijkgerichte onderzoek moet een burgervriendelijke en oplossingsgerichte werkwijze bij bezwaar dichterbij ...
De oratie van Prof. mr. dr. A.T. Marseille bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.
Deze rapportage betreft een probleem- en oorzakenanalyse over het ontstaan van onnodige procedures tussen burger en overheid in het bestuursrecht en over het procedeergedrag van de overheid.