Evaluation report on judicial systems
De Europese Commissie voor de Efficiëntie van Justitie (CEPEJ) van de Raad van Europa zet in dit (tweejaarlijkse) rapport de belangrijkste trends in de rechtsstelsels in 45 Europese landen uiteen.
De “European Commission for the Efficiency of Justice" (CEPEJ) is in 2002 opgericht door het Comité van ministers van de Raad van Europa. CEPEJ ontwikkelt, met behulp van gekwalificeerde deskundigen uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa, instrumenten en stelt concrete maatregelen voor om de efficiëntie en de kwaliteit van de justitiële diensten ten behoeve van de gebruikers te verbeteren.
Het tweejaarlijkse verslag van CEPEJ belicht een aantal tendensen in de rechtsstelsels van de lidstaten en daarbuiten. Het bevat een grote set aan geanalyseerde gegevens over de werking van de justitiële stelsels van 45 Europese staten en 3 waarnemende staten (Marokko, Israël en Kazachstan). Hierdoor is het mogelijk de doeltreffendheid en de kwaliteit voor elk van deze staten te meten.
Sinds 2000 zijn er acht evaluatieverslagen verschenen. In de verslagen schetst CEPEJ voor het totaal maar ook per land een beeld van o.a. de uitgaven aan het rechtssysteem per jaar, hoe de uitgaven zijn voor rechtsbijstand, hoeveel advocaten er zijn per 100.000 inwoners, enzovoort. Maar ook welke tendensen er waarneembaar zijn, zoals nemen de budgetten toe of af en wat betekent dat voor de toegankelijkheid van het recht in de verschillende landen.
Publicatie van
- European Commission for the Efficiency of Justice
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Rechtsvergelijking
Gerelateerd
In this review, the Open Innovation Team compares various legal aid systems, including the Dutch system.
Het World Justice Project (WJP) meet en vergelijkt wereldwijd de effectiviteit van het recht (the rule of law) aan de hand van ervaringen en percepties van burgers, juridisch dienstverleners en experts. Deze index verschijnt jaarlijks.
This report presents data on how ordinary people around the world navigate their everyday legal problems, highlighting the most common legal problems, respondents’ assessment of their legal capability, and sources of help.