Griffierecht bij beklag in detentie
Onderzoeksbureau Pro Facto verkent in opdracht van het WODC in hoeverre en onder welke voorwaarden de introductie van een financiële prikkel (een griffierecht) het aantal klachten van gedetineerden kan doen verminderen.
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) constateert in het advies Spanning in detentie (pdf, 863 kB) dat het aantal beklag- en beroepszaken van gedetineerden gestaag toeneemt. De toename van het aantal zaken verhoogt de werklast bij de beklag- en beroepscommissie(s), en veroorzaakt knelpunten in de wettelijke termijnen bij de commissies van toezicht en de streefnormen van de beroepscommissie. De oorzaken hiervoor liggen volgens de RSJ in belangrijke mate in een ‘klagen-om-te-klagen-cultuur’, waardoor een groot aantal zogenoemde ‘futiele klachten’ wordt ingediend. Het beklag- en beroepssysteem zou hierdoor verstopt raken.
In de beleidsreactie op het advies van de RSJ heeft de minister voor Rechtsbescherming aangegeven te willen laten verkennen of het heffen van een griffierecht van toegevoegde waarde kan zijn ‘om de instroom van (futiele) zaken in het dichtgeslibde stelsel van beklag en beroep te doen verminderen’.
In dit onderzoek in opdracht van het WODC wordt gekeken of het heffen van een griffierecht mogelijk is en wat de te verwachten positieve en/of negatieve effecten van het invoeren van deze financiële prikkel zijn.
Download document
- Griffierecht bij beklag in detentie
PDF Document1.1 MB
Publicatie van
- WODC
- J. Cazemier, E. Van Bergen, N. Woestenburg, M. Van der Wolf, H. Winter
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Toegang tot het recht
Gerelateerd
In dit rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van het WODC naar de toegang tot gesubsidieerde juridische ondersteuning gedurende de kinderopvangtoeslagaffaire.
In dit rapport is onderzocht welke drempels burgers ervaren in de toegang tot het recht, specifiek de groep die op grond van het inkomen niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (de niet-Wrb-gerechtigden).
Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en Universiteit Leiden hebben een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar het huidige spreekrecht van slachtoffers in het strafproces.