Nieuws
Zoeken in de index
Sinds 14 februari 2022 kunnen mediators en advocaten die voldoen aan de voorwaarden zich voor deelname aan de Subsidieregeling experiment echtscheiding aanmelden. Terwijl de mogelijkheid voor inschrijving nog doorgaat tot aan het einde van dit jaar, start vanaf 1 april 2022 de daadwerkelijke dienstverlening aan burgers die willen scheiden. De werkwijze is nieuw en in het leven geroepen om gerichter te kunnen voldoen aan de (rechts)hulpvraag van de burger. De regeling is in samenwerking met het Juridisch Loket (hJL), de Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), de vFAS, Uitelkaar.nl en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen, in opdracht van de minister voor Rechtsbescherming. De regeling loopt tot 26 maart 2023.
Inzet van paralegals biedt mogelijkheden voor advocatenkantoren die werken met toevoegingen. Tegelijkertijd bestaan verschillende obstakels die de inzet van paralegals in de gesubsidieerde rechtsbijstand belemmeren, blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau ProFacto. Vooral grotere kantoren en kantoren die relatief veel eenvoudige of vergelijkbare zaken behandelen, kunnen voordelen behalen door de inzet van paralegals.
Het jaarverslag 2021, getiteld ‘De Raad middenin de samenleving’, is gepubliceerd. Het jaarverslag geven we dit jaar voor het eerst in compleet online versie vorm. Zo is de informatie toegankelijker, beter doorzoekbaar en ook op een mobiele telefoon of tablet te lezen. Bovendien bespaart het op milieu en kosten. De inhoud is zoals u van ons gewend bent, een verslag van de ontwikkelingen die het afgelopen jaar binnen de Raad voor Rechtsbijstand en het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand hebben plaatsgevonden. En we geven u inzicht in hoe we werken aan mensgerichte dienstverlening via onze kentaken.
De Gezinsadvocaat voert de regie over de gehele route van zorg en recht in een scheidingsprocedure met aanverwante problematiek. Zorgen voor rust en veiligheid in een periode van beroering en onzekerheid. Dat is waar dit initiatief over gaat. Helpen door de verbinding tussen zorg en recht te bewerkstelligen. Het initiatief krijgt ondersteuning vanuit de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
De afstand tussen burgers met een (juridische) hulpvraag en de hulpverlener(s) overbruggen. Dat doet de SRV-bus. Letterlijk en figuurlijk. Ook in coronatijd rijdt de bus van het initiatief Samen Recht Vinden door heel Zeeland om te zorgen dat de Zeeuwen rechtshulp kunnen vinden. Maar de aan het initiatief deelnemende hulpverleners verlenen hun diensten inmiddels ook vanuit onder meer buurthuizen en bibliotheken. Op wielen of niet, de gedachte erachter blijft gelijk: mensen op een snelle en duurzame manier helpen bij hun probleem. Een idee dat ondersteuning krijgt vanuit de Subsidieregeling Stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
Eerstelijns rechtshulpverleners op een innovatieve manier ondersteunen bij complexe vragen van burgers. Daar draait het om bij de realisatie van het digitale kennissysteem door de Amsterdam Law Hub in co-creatie met onder meer de Universiteit van Amsterdam. Helpen bij het uitpakken van de spreekwoordelijke ‘boodschappentas vol brieven’ waar burgers mee aankomen als zij om hulp vragen. Begin december 2021 spreken we Nathalie Dijkman, initiatiefneemster en directeur van de Amsterdam Law Hub. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand is dit initiatief in juli van dit jaar van start gegaan. Voor de subsidieregeling heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld in 2020. Via de regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
Onze vernieuwde website Rechtsbijstand.nl staat live! Wij hebben deze site vernieuwd om rechtzoekenden beter te kunnen helpen. De vernieuwde website is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. De informatie is beter vindbaar, oude informatie is verwijderd en de zoekfunctie is verbeterd. Rechtsbijstand.nl is vanaf nu ook te bezoeken via een tablet of mobiele telefoon. Wel zo handig. In dit artikeltje leest u hoe de website is opgebouwd en welke informatie u waar vindt.
De afgelopen jaren is de samenleving veranderd. Dat zorgt voor meer druk op de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Bemiddeling Extra is een uitbreiding op het bestaande Buurtbemiddeling, een landelijk werkende voorziening die in 2020 in 300 gemeenten in Nederland kwesties oploste tussen buren met de inzet van vrijwillige bemiddelaars. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand kunnen via Bemiddeling Extra nu ook complexere zaken worden opgepakt.
Overzicht en inzicht creëren voor en door de rechtzoekende zelf in zijn of haar eigen zaak. Dát is in essentie waar het initiatief ‘Mijn Zaak’ over gaat. In een serie van interviews maken we nader kennis met de mensen achter de 11 initiatieven die subsidie toegekend kregen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand.
De Raad voor Rechtsbijstand verzamelt, analyseert en deelt kennis en data voor een duurzaam rechtsbijstandstelsel. De komende jaren bouwen we het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand verder uit. Een van deze groeistappen betreft het online publiceren van de actuele maandelijkse kerncijfers over de gesubsidieerde rechtsbijstand en de Wet op de schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Tot op heden publiceerden we veel cijfers met duiding op jaarniveau via onze website bij ‘cijfers en trends’, ‘open data’ en ‘infographic kerncijfers’, die ook in ons jaarverslag te vinden is. Een aantal belangrijke actuele kerncijfers krijgen nu ook na afloop van elke kalendermaand een plaats op Raadvoorrechtsbijstand.org.