Werkconferentie ‘Rechtsbijstand bij de tijd’
Donderdag 30 maart vond de werkconferentie ‘Rechtsbijstand bij de tijd’ plaats in MediaPlaza in Utrecht. Tijdens deze conferentie kwamen 280 professionals uit het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand bijeen om met elkaar te praten over de vormgeving van het stelsel. Irene Nijboer, directeur/bestuurder van de Raad voor Rechtsbijstand benadrukte dat de Raad staat voor “Passende rechtsbijstand: in verbinding met burgers én met advocaten en mediators”.
Data voor een lerend stelsel
Jin Ho Verdonschot van het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand verzorgde een break-out sessie getiteld “Op weg naar een lerend stelsel”. Met ketenpartners in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand ontwikkelt het Kenniscentrum instrumenten om structureel en systematisch gebruikersfeedback te verzamelen over de diensten van rechtsbijstandverleners in de eerste- en tweedelijn. Daarnaast ontwikkelt het Kenniscentrum een instrument dat burgers structureel en systematisch volgt gedurende hun zoektocht naar een uitkomst en oplossing voor hun juridische probleem.
Jin Ho daagde de deelnemers uit na te denken over welke informatie verzameld zou moeten worden om ervoor te zorgen dat we een leren stelsel krijgen.
Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz)
Onze samenleving wordt complexer. Burgers lopen tegen problemen aan, waar zij niet zelfstandig uit kunnen komen. Voor burgers die daardoor in de knel dreigen te raken en waarvoor in de huidige wet- en regelgeving geen gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk is, is er sinds juli 2021 een tijdelijke voorziening: de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). De regeling is door de minister voor Rechtsbescherming in 2021 ingesteld na signalen van de Vereniging Sociale Advocaten Nederland (VSAN) en is een gezamenlijke aanpak van de Raad met het Juridisch Loket en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Een recentelijk benoemde onafhankelijke adviescommissie onder voorzitterschap van prof. dr. mr. Ymre Schuurmans, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden, brengt op basis van onderzoek door het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand advies uit over waar deze ‘Ratz-zaken’ in de toekomst het beste belegd kunnen worden. In de break-out sessie werd een aantal vragen aan de deelnemers voorgelegd door de adviescommissie, teneinde hun inzichten op te halen.