Online scholingsbijeenkomsten Raad voor Rechtsbijstand
De Raad organiseert online scholingsbijeenkomsten voor bij de Raad ingeschreven advocaten en mediators. Bijzondere onderwerpen en zaken die volgen uit eerdere steekproeven en het dagelijks proces krijgen een plaats in het programma. Ook behandelen wij het gebruik van Mijn RvR en de Kenniswijzer.
Mw. mr. E (Els) Ebes is een advocate gespecialiseerd in asielzaken die heeft meegedaan aan één van de scholingsbijeenkomsten en deelde haar ervaringen met de Raad.
Luisteren naar weetjes
“Ik heb meegedaan met de scholing omdat het voor mij makkelijker is om luisteren naar weetjes aangaande toevoegingen asielzaken, dan dat ik alles moet opzoeken in de Kenniswijzer.“
“Ik hoorde informatie over wat te doen als de zaak na een gegrond beroep weer open valt en er van de kant van de IND weer een gehoor wordt gepland,” vervolgt Ebes. “Voor de werkzaamheden die daaruit voortvloeien worden extra punten toegekend. Wat ik ook niet wist is dat er extra punten kunnen worden toegekend in verband met werkzaamheden die voortvloeien uit een individueel ambtsbericht.”
Wat heeft de scholingsbijeenkomst gebracht?
De scholingsbijeenkomst heeft voor Ebes opgeleverd dat zij wat alerter moet zijn op mogelijk extra punten die bij het declareren aangevraagd kunnen worden. Ook raadt ze de scholing aan bij collega’s die net als zijzelf de Kenniswijzer een lastig boekwerk vinden om te doorgronden. Ebes: “Maar van andere collega's kreeg ik mee dat veel van de informatie die werd voorgedragen rechtstreeks uit de Kenniswijzer komt. Men zei dat je gewoon kon meelezen met de voorgedragen tekst. Mij maakt het niet uit, ik vind het wel fijn om op die manier kennis te kunnen vergaren.”
Regelgeving lastige materie; scholingsbijeenkomst helpt
Wat Ebes nog verder kwijt wil is het volgende: “Ook al ben ik jurist en word ik geacht wetgeving te kunnen lezen, vind ik de regelgeving m.b.t. de gefinancierde rechtsbijstand en de toevoegingen een lastige materie. Het zou fijn zijn als de regelgeving compacter, overzichtelijker en leesbaarder zou kunnen worden. We hebben in het asielrecht al genoeg te maken met nationaal recht, EU recht, WBV's, IB's en jurisprudentie. Het stoort mij dat ik in verband met mijn eigen praktijk en de administratie daaromheen ook nog taaie kost tot mij moet nemen uit de Wrb en Kenniswijzer. Ik werk nu eenmaal graag praktisch.”
Werken aan Kenniswijzer
De Raad verwelkomt de kritische blik van Ebes. Het helpt de Raad scherp te blijven op zijn dienstverlening. En hoe Kenniswijzer functioneert in de dagelijkse praktijk en wat daarbij wel en niet goed werkt. De Raad gaat volgend jaar Kenniswijzer vervangen, zodat er een betere ondersteuning geboden wordt om maatwerk mogelijk te maken bij het meer mensgericht werken. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de leesbaarheid en een overzichtelijke opzet.