Datadialogen en dashboarding
De Raad voor Rechtsbijstand beschikt over een grote hoeveelheid data met betrekking tot de uitvoering van de Wet op de rechtsbijstand. Jaarlijks worden ca 50.000 toevoegingen op het terrein van het bestuursrecht afgegeven. Bij ruim een kwart hiervan is de gemeente de wederpartij. Het gaat dan met name om data over geschillen in het sociale domein (voornamelijk over de Participatiewet en in veel mindere mate over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet). Deze data vormen de insteek voor de datadialogen die de Raad sinds enige tijd voert met gemeenten en maatschappelijke overheids-/uitvoeringsinstanties.
Data als 'lens' op de uitvoeringspraktijk
De data vormen een belangrijke verzameling geaggregeerde gegevens, die betrekking hebben op geschillen tussen overheid en burger en de wijze waarop geprobeerd wordt die geschillen te beslechten. De data zijn als het ware een ‘lens’ op de uitvoeringspraktijk en bieden kennis en inzicht.
Bundeling van data
Door de data van de Raad naast de inzichten van gemeenten en/of maatschappelijke instellingen te leggen en daarover in dialoog te gaan, komen we tot een gezamenlijke analyse. Dit levert interessante inzichten op en opties voor mogelijke verbeteringen die kunnen leiden tot een meer responsieve overheid, betere conflictoplossing en een lerend stelsel.
Gevoerde datadialogen
Tot aan april 2022 zijn datadialogen gevoerd met twaalf grote gemeenten en enkele maatschappelijke organisaties aan de hand van een dashboard. Dit dashboard geeft via gegevens de gemeenten of instanties de gelegenheid van elkaar te leren. Het is een aanzet om de eigen uitvoeringspraktijk te onderzoeken en mogelijke knelpunten bij het voorkomen en effectief beslechten van geschillen, weg te nemen.
In een artikel in Binnenlands Bestuur van april 2022, geven Jacomine Kuijt en Karima Achefai, beide senior beleidsmedewerker bij de Raad, in een interview een uitleg over de datadialogen. Zij vertellen over het verloop van de dialogen en wat het tot nu toe aan inzichten heeft opgeleverd. Ook komt gemeente Rotterdam aan het woord, één van de gemeenten waarmee de Raad een datadialoog voerde.
Opgedane inzichten
De dialogen hebben inmiddels al tot een aantal inzichten geleid, die de Raad met de betrokken gemeenten heeft gedeeld. Zo lijkt Prettig Contact met de Overheid (informele aanpak, bellen bij bezwaar) te werken, maar is nog niet overal écht in de organisatie geïmplementeerd en in houding en gedrag geïnternaliseerd. De aanwezigheid van andere problematiek bij een burger wordt door gemeenten niet altijd gesignaleerd. Focus bij de datadialogen ligt op het inzicht geven in de data en het voeren van de dialoog erover. Dat geeft gemeenten en instellingen inzicht in de effecten van hun werkwijze.
De toekomst
De dialogen vormen de basis voor de benchmark die de Raad wil ontwikkelen voor gemeenten en andere bestuursorganen. Werkende weg ontstaat door de datadialogen een Community of Practice van gemeenten die op basis van het delen van data-inzichten, gefaciliteerd door de Raad en onderlinge uitwisseling van bevindingen een lerende praktijk vormen.
Contact
Bent u geïnteresseerd in deze informatie, of hebt u vragen? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact zoeken met het team datadialogen via [email protected].