Initiatieven binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand: een kennismaking met Uitelkaar.nl
In 2020 heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand. Via deze regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan. In deze serie maken we nader kennis met de 11 initiatieven die subsidie kregen. Deze keer Uitelkaar.nl, gerund door een gedreven groep mensen die de scheidingservaring willen verbeteren.
Het is aan ze te zien. Kaspar Scheltema en Laura Kistemaker, initiatiefnemers en ontwikkelaars, zijn vastberaden om burgers die op een goede manier uit elkaar willen gaan om welke reden dan ook, te ondersteunen via hun online platform Uitelkaar.nl.
De kern
Kistemaker: “We bieden een zelf-regie route voor scheiding. Zodat scheidende stellen in dialoog met elkaar hun levens na de scheiding kunnen vormgeven. Het initiatief bouwt voort op een basis die eerder al gelegd is. Met hulp van deze subsidie kunnen we daar belangrijke toevoegingen en aanpassingen op maken.”
Voortbouwen
Kistemaker vervolgt: “Uitelkaar.nl bestond al. Na een pilotfase van twee jaar, opgezet vanuit onder meer de Raad voor Rechtsbijstand en HiiL (The Haque Institute for Innovation of Law) kwam ik in contact met Kaspar Scheltema, konden we met behulp van investeerders het platform verder uitbreiden en is de organisatie er omheen ontstaan. Deze subsidie stelt ons verder in staat om belangrijke aanpassingen en toevoegingen te maken. Recentelijk is de nazorgmodule gelanceerd.
Daarnaast hebben we tal van functionaliteiten toegevoegd, die het platform toegankelijker maken. Ook zijn we gestart met doorverwijzing vanuit de eerstelijn én met het uitwerken van best practices voor en door de deelnemende advocaten.”
Scheltema vult aan: “Klopt, we kunnen het platform nu echt verder brengen. Technologie helpt mensen grip te krijgen op hun probleem en een oplossing te creëren in eigen omgeving en tijd. Een relatie, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, eindigt niet. Communicatie is dus van belang en ons platform kan helpen op een goede manier met elkaar in gesprek te komen en zo een goede basis voor de toekomst te leggen. We bieden een combinatie van online en offline dienstverlening, want ook de hulp inschakelen van een advocaat, mediator en/of casemanager is onderdeel van de dienst”.
Gelijk van start
Scheltema: “De casemanager is eigenlijk een spin in het web. Hij/zij zorgt ervoor dat de processtappen worden gevolgd en geeft daar uitleg bij wanneer dat nodig is. Hij/zij kan ook eenvoudige juridische of andere vragen beantwoorden, zoals over alimentatie of notariële zaken. En hij/zij kan bij de ondersteuning ook professionals aanhaken waar nodig. Daarom bouwen we nu ons netwerk uit. We willen een kring van professionals rondom het online platform creëren, die net als wij geloven dat burgers ook zelf tot veel in staat zijn. Maar ook niet altijd. Zij moeten de burger stimuleren om goed te begrijpen waar ze ja tegen zeggen in zo’n scheidingsproces. Een holistische benadering van de burger en zijn problematiek.
Kistemaker vult enthousiast aan: “Toen we hoorden dat we de subsidie kregen zijn we dan ook gelijk van start gegaan. We zitten inmiddels middenin de ontwikkelingen. Met de nazorgmodule zijn we ook al een eind. Want ook na een scheiding is het nog niet klaar. Dan gaan mensen de gemaakte afspraken ervaren. Het leven gaat door en soms moeten er zaken worden bijgesteld. Nazorg is dus belangrijk. Het platform wordt ook daarmee steeds toegankelijker.”
Persoonlijke gedrevenheid
Waar komt de passie voor dit onderwerp eigenlijk vandaan? Scheltema lacht: “Het zit waarschijnlijk in de familiegenen dat we het recht zo toegankelijk mogelijk willen maken. Het is overgedragen van mijn vader op mij. Ik werd geraakt door de wetenschap wat je met innovatie in het recht kunt doen. Wat ik belangrijk vind is, dat stellen het grootste deel van hun scheiding zelf kunnen regelen, en de casemanager kan zorgen voor het gewenste maatwerk.
Kistemaker: “Nadat ik heb gezien hoe lastig communicatie kan zijn in een scheiding bij mijn eigen ouders wist ik zeker dat ik daar iets aan wilde doen en een verschil wilde maken. Door de feedback die we krijgen op het platform van klanten zie ik direct dat dat ook echt lukt. Een fijn gevoel.”
Wanneer is de droom geslaagd?
Scheltema: “Als we merken dat mensen op een goede manier kunnen scheiden en via ons platform goed geholpen zijn. Want we geloven dat het via innovatie beter kan. Maar dan wel vanuit het perspectief van de burger.”
Kistemaker: “En met name ook dat kinderen de scheiding van hun ouders op een goede manier ervaren. Zij zijn de toekomst. Daarom willen we hen in dit platform ook een eigen stem geven via een aparte toegang. Bij een scheiding is immers het hele gezin betrokken.”