Eerste subsidieaanvragen binnen Subsidieregeling Stelselherziening toegekend
Begin dit jaar stelde minister Dekker 10 miljoen euro beschikbaar voor de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand. Deze subsidieregeling is er voor innovatieve projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
Toekomstige aanbieders, zoals (coöperaties van) sociaal advocaten, maar ook andere juridische adviseurs, verzekeraars, mediators en nieuwe toetreders tot de markt worden opgeroepen subsidie aan te vragen voor innovatieve projecten die input leveren voor het ontwikkelen van oplossingsroutes en rechtshulppakketten.
Het opzetten en uitvoeren van de regeling is in handen van de Raad voor Rechtsbijstand.
Positief beoordeelde aanvragen
Sinds de ingangsdatum van 1 maart 2020 heeft de Raad 35 aanvragen ontvangen. Bij de behandeling en beoordeling van de aanvragen wordt de Raad geadviseerd door een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen uit het veld.
De besluitvorming over de ingediende aanvragen loopt. Op dit moment kunnen we melden dat vier aanvragen positief zijn beoordeeld.
Het eerste project heeft betrekking op de ontwikkeling van een zelf-regieroute waarmee een rechtzoekende (onder begeleiding van een platform) in staat wordt gesteld om zelf scheidingsafspraken te maken en de consequenties ervan te doorgronden. Deze zelf-regieroute voorziet ook in ondersteuning van een rechtzoekende in geval van gewijzigde omstandigheden nadat de scheiding formeel rond is (nazorg).
Het tweede project ziet op de ontwikkeling van de Gezinsadvocaat. De Gezinsadvocaat wordt een casemanager die in een scheidingsproces over de scheidingsprocedure en aanverwante problematiek de regie voert over de gehele route van Zorg en Recht, van scheidingstoegang (of van loket) tot en met nazorg. De Gezinsadvocaat heeft een totaaloverzicht op alle delen van het scheidingsproces en daaraan gerelateerde zaken, ook die waarbij kinderen betrokken zijn. De Gezinsadvocaat is regiehouder in één route van Zorg en Recht en leidt ouders en kinderen veilig en systeem-gestuurd door het scheidingsproces. Hij ontwerpt tailormade oplossingen in samenwerking met de rechter, de mediator, de gedragswetenschapper, de systeemdeskundige maar ook met het Sociaal Wijkteam, Veilig Thuis, de Raad voor Kinderbescherming, jeugd GGZ en met financieel deskundigen, wooncoöperaties en anderen.
Een derde project betreft het realiseren van een online doorverwijssysteem met digitale ondersteuning gedurende de hele oplossingsroute (nulde-, eerste- en tweedelijn). Het is een laagdrempelig portaal dat er voor kan zorgen dat de meer kwetsbare doelgroep (o.a. slechtzienden, laaggeletterden en burgers die een andere taal spreken) toegang tot het recht vindt. Door middel van triage wordt de burger (online) doorverwezen naar de route die het best aansluit op diens problematiek, er is hierbij gekozen voor een integrale benadering. Door het inzetten van data analyse en Artificial Intelligence (AI) zal het portaal bruikbare kennis opleveren die kan bijdragen aan de vorming van oplossings-routes.
Een vierde project ziet op het ontwikkelen van een digitaal, dynamisch zaaksysteem voor bestuursrechtelijke problemen in het sociale domein. De oplossingsroute is een combinatie van informatie, advies, diagnose, triage, de werkwijze van een Living Lab en het gebruik van Artificiële Intelligentie. De voorgestelde werkwijze kent een integrale benadering van het probleem van de rechtzoekenden en er is aandacht voor niet juridische oplossingen.
Doel van de regeling
De subsidieregeling nodigt uit tot het indienen van een breed scala aan projectvoorstellen. Door in te zetten op verschillende, innovatieve oplossingen voor dezelfde, dan wel vergelijkbare problemen wordt beoogd tot een voor de burger zo goed mogelijke wijze van probleem-/geschiloplossing te komen.
Nieuwe innovatieve oplossingen kunnen, gezien hun reikwijdte, enige overlap vertonen met al bestaande processen in de keten. De Raad voor Rechtsbijstand en het Juridisch Loket trekken daarom zoveel mogelijk samen op, daar waar dat het geval is en om zo mogelijk bij te kunnen sturen voor het beste resultaat. Gezamenlijk bekijken zij te zijner tijd ook, op basis van toegevoegde waarde, of, hoe en wanneer ze de initiatieven gaan implementeren. Uiteraard in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Indienen van aanvragen
Aanvragen kunnen nog steeds worden ingediend. Dit kan tot en met 31 december 2020, tenzij het subsidieplafond eerder wordt bereikt. Lees er meer over op onze website.
Heeft u vragen over de regeling? Deze kunt u stellen via [email protected].
Bijlage
In de Midterm review en derde voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand van de minister voor Rechtsbescherming komt de subsidieregeling ook aan bod.