Tussenrapportage Good Practices geschiloplossing gemeentelijk domein opgeleverd
In de tussenrapportage Good Practices voor laagdrempelige, vroegtijdige en rechtvaardige geschiloplossing in het gemeentelijke sociaal domein doen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hogeschool van Amsterdam tussentijds verslag van de eerste fase van het onderzoek dat zij in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand uitvoeren. Daarin tonen zij good practices die kunnen bijdragen aan een laagdrempelige, vroegtijdige en rechtvaardige geschiloplossing tussen burgers en bestuursorganen.
In dit deel van het onderzoek zijn 16 gemeenten onder de loep genomen: hoe werkt de besluitvorming in het sociale domein? En welke praktijken zijn er in deze gemeenten te vinden die leiden tot (meer) vroegtijdig en effectief oplossen van (potentiele) geschillen? Hoe zet men rechtsbijstand daarbij op effectieve en professionele wijze in?
Fase twee van het onderzoek
In fase twee van het onderzoek, momenteel in voorbereiding, experimenteren gemeenten met deze goede praktijken. De eindrapportage, die wordt uitgebracht in de vorm van een handboek met goede praktijken, wordt begin 2022 verwacht.
Leren vanuit de praktijk
Het Kenniscentrum fungeert namens de Raad als opdrachtgever voor dit onderzoek. Deze opdracht is ingegeven vanuit de maatschappelijke opgave van betrokken ketenpartners in het rechtsbijstandstelsel om de burger en zijn hulpvraag centraal te stellen. Daarbij is het van belang te weten wat wel en wat niet werkt voor rechtzoekende burgers en de professionals die hen bijstaan. Leren uit data, praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten is belangrijk voor de kwaliteit van de dienstverlening, voor een doelmatige besteding van publiek geld en voor het inrichten van een duurzaam stelsel.
Meer informatie
Tussenrapportage Voorkomen en beslechten van geschillen in het sociaal domein (pdf, 849 kB)