Evaluatie pilot kosteloze rechtsbijstand kinderbescherming, Tussenrapportage maart 2024
Pro Facto voert in opdracht van het WODC een monitor en procesevaluatie uit van de pilot kosteloze rechtsbijstand kinderbescherming (1 januari 2023-1 januari 2025). Tijdens de pilot is kosteloze rechtsbijstand van een gespecialiseerde advocaat mogelijk bij procedures voor gezagsbeëindiging (GZBM-zaken) en bij procedures over een eerste verzoek tot uithuisplaatsing (UHP-zaken). Het rapport is een eerste tussenevaluatie van de resultaten.
Het beeld is dat zich geen grote problemen/knelpunten voordoen bij de uitvoering van de pilot.
De belangrijkste genoemde aandachtspunten rond de werkwijze bij de pilot zijn:
- Beoordeling door de (griffie van de) rechtbank welke ouder kosteloos een advocaat krijgt bij UHP-procedures (waar niet kosteloos aan beide ouders afzonderlijk een advocaat wordt toegewezen) is in bepaalde gevallen lastig.
- Het contact leggen met ouder(s) door de advocaat verloopt soms moeizaam en in sommige gevallen lukt het de advocaat niet om voorafgaand aan de zitting een ouder te bereiken om toestemming te krijgen, ook omdat advocaten niet altijd beschikken over voldoende contactgegevens van de ouder. Verder vormt de informatievoorziening richting ouders over de pilot en verzoeken tot UHP en GZBM een aandachtspunt.
- Het delen van processtukken met de advocaat voordat de ouder heeft aangegeven rechtsbijstand te willen en hiervoor toestemming heeft gegeven. Daarbij wordt het privacy risico overigens als beperkt ingeschat gelet op het beroepsgeheim van advocaten.
In algemene zin is de opvatting dat kosteloze rechtsbijstand bij UHP- en GZBM-zaken van grote meerwaarde is en bijdraagt aan de rechtsbescherming van ouders. Gesprekspartners staan daarom positief tegenover de pilot kosteloze rechtsbijstand. Verder zijn de eerste signalen dat de directe en indirecte uitvoeringslasten in verband met de pilot lijken mee te vallen. In een latere fase van het onderzoek zal op basis van kwantitatieve gegevens worden nagegaan of er eventuele effecten zichtbaar zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal hoger beroepszaken, het aantal verzoeken om aanhouding van een procedure, het aantal aanwijzingen van een bijzondere curator en de doorlooptijd van procedures.
In het vervolg van het onderzoek wordt onder meer nader stilgestaan bij de oplossingsrichtingen voor de gesignaleerde aandachtspunten rond de werkwijze bij de pilot, de manier waarop (juridische) ondersteuning van ouders en kinderen structureel het beste kan worden vormgegeven en met welke aandachtspunten en randvoorwaarden daarbij rekening moet worden gehouden.
Download document
- 2024_Evaluatie pilot kosteloze rechtsbijstand kinderbescherming
PDF Document900 kB
Publicatie van
- Pro Facto
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Bestuursrecht
- Toegang tot het recht
Gerelateerd
In this ‘Value for money’ report, the National Audit Office (in the UK) examines government expenditure of legal aid in order to form a judgement on whether value for money has been achieved.
Dit rapport is een verslag van de voortzetting van het door de Raad voor de Rechtsbijstand gefinancierde project ‘Passende Hulp bij Multiproblematiek’.
Het WODC heeft onderzoek gepubliceerd naar de vraag waarom bestuursorganen in hoger beroep gaan. Het onderzoek was aangevraagd in het kader van het deelprogramma Burgergerichte overheid.