Toegang tot recht en de stelselvernieuwing rechtsbijstand II
In dit artikel gaat de auteur in op de plannen betreffende de 'herijking' van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.
Op 8 september aanstaande bespreekt de Tweede Kamer de voorstellen tot ‘herijking’ van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Ter voorbereiding op dit overleg heeft de Kamer een ronde tafel georganiseerd om het veld in de gelegenheid te stellen op de voorstellen te reageren. De reacties waren, zoals te verwachten viel, overwegend verontwaardigd en dan vooral met betrekking tot het voorstel een puntenmaximum in te voeren voor deelname aan het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat is in zoverre jammer dat er met deze herziening nog wel meer op stapel (of op het spel) staat dan dit, inderdaad wat onbekookte, ideetje. In deze bijdrage gaat de auteur in op de plannen, de reacties die ze hebben opgeroepen en uiteraard de vraag hoe nu verder. Meer in het bijzonder staat zij stil bij de vraag wat een herziening langs deze lijnen zal betekenen voor de toegang tot (het) recht.
Download document
- 2016_Toegang tot recht en de stelselvernieuwing rechtsbijstand II
PDF Document291 kB
Publicatie van
- Universiteit of hogeschool
- University of Amsterdam | M. Westerveld
Documentsoort
- Tijdschriftartikel
Bron
Trefwoorden
- Inrichting stelsel
Gerelateerd
Dit artikel beschrijft hoe de toegang tot de rechter vergroot kan worden via gesubsidieerde rechtsbijstand; een instrument dat in de rechtseconomie relatief weinig aandacht heeft gekregen in vergelijking met private instrumenten, aldus de auteurs.
Dit artikel vergelijkt de Nederlandse met buitenlandse procedures en pleit voor het niet nog verder uitbreiden van procedures waarbij de rechter geen of een kleinere rol krijgt.
In dit artikel wordt ingegaan op wat platformprocedures zijn, hoe ze verschillen van reguliere klachtenprocedures en hoe procedurele rechtvaardigheid een rol speelt.