Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle
In dit rapport toont de WRR het belang van persoonlijke controle ofwel ‘grip op het eigen leven’.
Dit rapport past in een reeks van publicaties waarin de WRR aandacht vraagt voor een realistisch perspectief op wat burgers aankunnen en voor het belang van grip op het gebied van werk. Denk aan Weten is nog geen doen en Het betere werk. In dit rapport verdiept de WRR dat denken verder. Daartoe gaan ze uitgebreid in op de gedragswetenschappelijke kennis over de behoefte aan persoonlijke controle en over de potentiële negatieve effecten van gevoelens van machteloosheid.
Veel burgers hebben te maken met grote onzekerheden en een beperkte controle over hun bestaan. In dit rapport laat de WRR zien dat de combinatie van onzekerheid en gebrek aan grip kan leiden tot een slechtere gezondheid, een bron is van maatschappelijk onbehagen en samen kan hangen met beelden en overtuigingen die op gespannen voet staan met de democratische rechtsstaat. De kernboodschap van het rapport is dat de overheid bij het maken en uitvoeren van beleid meer moet inzetten op het vergroten van de grip van burgers. De WRR nodigt met dit rapport beleidsmakers uit om vanuit grip naar beleid te kijken: hoe kunnen we burgers meer persoonlijke controle geven, zodat zij hun levensdoelen dichterbij kunnen brengen?
Download document
- 2023_Grip Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle
PDF Document3.2 MB
Publicatie van
- WRR
Documentsoort
- Onderzoek(srapport)
Bron
Trefwoorden
- Burgergerichte overheid
Gerelateerd
De Staatscommissie rechtsstaat heeft een adviesrapport uitgebracht over de staat van de rechtsstaat.
In dit rapport brengt de Adviescommissie Zelfredzaamheid Rechtshulp en Rechtsbijstand advies uit over de tijdelijke Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz).
Een deskresearchanalyse van theRevolution in opdracht van Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties naar de ondersteuningsbehoefte binnen vijf soorten kwetsbaarheid.