Het voorkomen en oplossen van conflicten in het sociaal domein
In dit onderzoek wordt verkend op welke manier gemeenten in Nederland hun procedures van besluitvorming en bezwaarbehandeling in het sociaal domein organiseren en wat daarbij de rol is van rechtsbijstandsverleners.
De Rijksuniversiteit Groningen heeft in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand explorerend onderzoek verricht naar de wijze waarop gemeenten in Nederland hun procedures van besluitvorming en bezwaarbehandeling in het sociaal domein (Participatiewet en Wmo) organiseren en wat daarbij de rol is van professionele rechtsbijstandsverleners en andere personen die burgers in hun contact met de gemeente ondersteunen.
De aanleiding is de wens om een responsieve rechtsstaat te hebben, waarin de overheid er voor de burger is (en niet andersom) en waarin de overheid ernaar streeft om besluiten te nemen die door burgers rechtvaardig vinden.
Gekeken wordt op welke wijze procedures van besluitvorming en bezwaar moeten worden georganiseerd om geschillen te voorkomen, en hoe geschillen die toch ontstaan zo snel, effectief en bevredigend mogelijk kunnen worden opgelost.
Download document
- Het voorkomen en oplossen van conflicten in het sociaal domein wat werkt
PDF Document436 kB
Publicatie van
- B. Marseille, H. Winter, M. Wever, A. Mein, F. Aslimani & P. de Winter
Documentsoort
- Tijdschriftartikel
Bron
Trefwoorden
- Bestuursrecht algemeen
- Burgergerichte overheid
Gerelateerd
Dit onderzoek behandelt de vraag hoe procedures van besluitvorming en bezwaar zodanig kunnen worden georganiseerd dat geschillen worden voorkomen en dat ze, mochten ze toch ontstaan, zo snel, effectief en bevredigend mogelijk kunnen worden opgelost.
Deze rapportage betreft een probleem- en oorzakenanalyse over het ontstaan van onnodige procedures tussen burger en overheid in het bestuursrecht en over het procedeergedrag van de overheid.
In deze uitgave van Rechtstreeks wordt teruggeblikt op verschillende projecten in het kader van maatschappelijk effectieve rechtspraak. Hebben al die pilots ergens toe geleid en hebben ze de rechtspraak maatschappelijk effectiever gemaakt?