Doenvermogen: van toets naar tools
Deze uitbreiding op de Doenvermogentoets (2020) geeft beleidsmakers en wetgevingsjuristen handvatten om meer aandacht te besteden aan de ‘doenlijkheid’ van wetten. Gaat de wetgeving uit van realistische assumpties over de mentale belastbaarheid van burgers?
In het rapport Weten is nog geen doen beveelt de WRR aan om bij voorgenomen beleid en regelgeving vooraf te toetsen of de regeling ‘doenlijk’ is voor burgers. In uitvoeringstoetsen moet niet alleen het perspectief van uitvoeringsorganisaties worden betrokken, maar ook het perspectief van de burgers. Zij moeten de wet niet alleen kennen maar ook 'kunnen'.
Hiervoor is de Doenvermogentoets (pdf, 153 kB) ontworpen. De kernvraag van deze toets luidde: gaat de regeling uit van realistische assumpties over de mentale belastbaarheid van burgers?
Maar hoe breng je meer aandacht voor het doenvermogen van de burger in de praktijk? Geïnspireerd op expertsessies heeft de WRR dit vervolg geschreven: 'van toets naar tools'. Hierin krijgen beleidsmakers en wetgevingsjuristen diverse handvatten om meer aandacht te besteden aan de ‘doenlijkheid’ van beleid en regelgeving.
Download document
- Doenvermogen - van toets naar tools
PDF Document529 kB
Publicatie van
- WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) | M. Bovens & A.G. Keizer
Documentsoort
- Handreiking | Werkwijzer
Bron
Trefwoorden
- Toegang tot het recht
Gerelateerd

In dit artikel doen de auteurs een oproep om empirisch onderzoek uit te voeren naar toegang tot laagdrempelige en passende (rechts)hulp

In deze rapportage wordt de theoretische basis voor wijkrechtspraak onderzocht

Dit rapport betreft een procesevaluatie van de pilot kosteloze rechtsbijstand kinderbescherming, uitgevoerd door Pro Facto.